Opakowania jednorazowe w codziennym życiu – jak dobrze wybierać?

Jednorazowość opakowań, to coś od czego z jednej strony próbuje się uciekać. Z drugiej zaś nie jest możliwe absolutne wyplenienie korzystania z jednorazowych opakowań gastronomicznych. Opakowania i pojemniki jednorazowe zrewolucjonizowały zarówno rynek dostaw żywności na wynos, przyczyniły się do zmniejszenia kosztów produkcji gotowej żywności oraz stały się wygodną, lekką alternatywą dla wielu rodzajów niepraktycznych opakowań. Zamiast więc całkowicie banować plastiki, trzeba raczej pomyśleć nad optymalizacją procesów ich recyklingu oraz stworzeniem opcji łatwiejszych dla naturalnej degradacji.

Jakie powinny być idealne, jednorazowe opakowania?

Na pewno powinny być tanie – i to o wiele tańsze od nie ekologicznych wariantów. Nie można demonizować absolutnie opakowań plastikowych, bo nie ukrywajmy – nie da się ich absolutnie zastąpić! Coraz większa liczba firm tworzy jednorazowe opakowania wykonane z tworzyw sztucznych lub też bardzo interesujących materiałów naturalnych i całkowicie biodegradowalnych np. lideropakowania.pl.

Nowe koncepcje w produkcji ekologicznych opakowań.

Wiele osób się zdziwi, ale naprawdę jest możliwe tworzenie niesamowitej jakości ekologicznych opakowań. Coraz częściej są one produkowane z:

  • makulatury,
  • otrębów zbożowych,
  • wiórów,
  • zmodyfikowanych traw.

Opakowania te są lekkie, nie reagują z żywnością i stają się coraz łatwiej dostępne. Koszty ich produkcji systematycznie są niwelowane przez doskonalenie technologii oraz wzrost liczby podmiotów tworzących takiego rodzaju opakowania. Należy za ten koncept trzymać mocno kciuki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *